Werken

Het hoort er nou eenmaal bij, werken voor je geld. Het is erg belangrijk dat je een baan hebt zodat je een goed leven kan leiden. Je moet natuurlijk wel tevreden zijn over je baan en het er naar je zin hebben. Dat blijkt niet altijd even makkelijk te zijn.

Beslissingen maken

Veel mensen zijn aan het begin van hun baan dolenthousiast en kunnen bijna niet stoppen met werken. Dit is natuurlijk helemaal goed alleen dit is in sommige gevallen niet voor lang. Het gaat vaak al mis op de middelbare school. De kinderen moeten eigenlijk uit het niets een keuze maken over de vervolgopleiding. Het is lastig om op best een jonge leeftijd al te kiezen wat je later wilt worden. Er zijn wel verschillende test die je zou kunnen maken en dan kan de uitslag bepalen wat voor opleiding je gaat doen. Toch vind ik dat je pas echt weet wat het beroep inhoudt als je er ervaring mee op doet. Vaak door een stage op je opleiding weet je pas echt wat het werk inhoudt. Je mag het dan in praktijk meemaken en het voelt dan net of je echt al aan het werk bent. Dit verbaast veel mensen wel, want het blijkt meestal toch wel wat zwaarder dan dat de opleiding je heeft verteld. Je bent dan eigenlijk net blij dat je een baan hebt en dan vind je het na een aantal maanden of jaren toch niet zo leuk meer. Het kan dan soms best heel moeilijk zijn om een nieuwe baan te vinden aangezien je een opleiding voor een specifiek vak hebt gevolgd.

Een nieuwe uitdaging

Als je nou hebt gemerkt dat dat specifieke vak waarvoor je hebt gestudeerd toch niet zo bij jou past dan is het goed om voor wat anders te gaan. Als je al wat meer op leeftijd bent is het logisch dat je niet nog een hele schoolopleiding wilt gaan doen. Tegenwoordig zijn er verschillende avondopleidingen waarbij je makkelijk omgeschoold kunt worden. Van bouwvakker tot een technische monteur, het kan allemaal. Ook kan het zo zijn dat jij voor het vak waarin je bent omgeschoold meer banen zijn. Dit kan ook erg gunstig zijn natuurlijk. Misschien zijn er wel meer monteur vacatures dan vacatures voor tuinman. Omscholing hoeft dus echt niet altijd iets negatiefs te zijn. Zie het als een nieuwe uitdaging die weer nieuwe perspectieven kan bieden. En misschien heeft het ook nog wel eens een beter salaris.