Kinderkleren?

Als je denkt aan stijlvolle kleren, denkt waarschijnlijk niemand aan kinderkleren. Over het algemeen zijn kleren gemaakt voor kinderen vrij basic. Rustige kleuren en printjes zijn eigenlijk overal te vinden. Natuurlijk zijn er ook wat spullen te vinden die wat meer uniek zijn, maar vaak is de kwaliteit dan wat minder. Dan is er wel nog het punt dat kinderen over het algemeen erg vlug uit hun kleren groeien. Is het nodig voor kinderen om leuke, unieke kleren te hebben? En waar vind je deze dan?

Goede kleren

Het dragen van bepaalde kleren bepaalt in zekere zin iemands dag. Heb je een outfit waarin je comfortabel bent en jij je goed voelt? Dan zal je humeur ook wat beter zijn. Heb je een outfit aan dat constant aangepast moet worden en waar je je eigenlijk niet zo lekker in voelt? Dan is dat een extra irritatie in de dag. Natuurlijk hoeft dit niet elke dag zo te zijn, maar het is geen geheim dat iemand zich beter voelt in een outfit waarin zij zich comfortabel voelen. Dit zal zo ook werken voor kinderen, al zullen zij misschien iets minder snel de link liggen. Daarnaast is het natuurlijk leuk om uniek te zijn! De wereld zou saai zijn als iedereen dezelfde (soort) kleren aan zou hebben. Daarom zijn merken zoals dsquared kids zo fijn. Veel verschillende soorten kleding, speciaal gemaakt voor kinderen.

Duurzaamheid

Dan is er nog het puntje van duurzaamheid. Het is al langer bekend dat het produceren en de verzending van kleding negatieve effecten heeft op de wereld. Hierbij draait het vooral om “fast fashion”. Kleding wordt veelal in derdewereldlanden geproduceerd. Hier is de loon minder en zijn materialen makkelijker te vinden. De kleding wordt dan gemaakt met het idee dat het een volgend seizoen niet meer gedragen wordt en vervangen kan worden. Zo worden er weer meer materialen gebruikt en wordt er meer kleding gemaakt voor te lage lonen. Daarnaast is er nog het versturen ervan over de gehele wereld heen. Hier komen allerlei (uitlaat)gassen bij vrij. Om dit wat naar beneden te krijgen, is het een goed idee om meer lokale kleding te kopen. Kijk bijvoorbeeld naar merken zoals Nik en nik, een Nederlands kleding bedrijf met een sectie specifiek op kinderkleding gericht. Het is ook altijd een goed idee om even op de website te kijken van een merk. Daar staat vaak informatie over hoe duurzaam de productie van hun kleding is en hoe zij de toekomst van de kledingindustrie voor zich zien.

In conclusie: ja, natuurlijk is het nodig voor kinderen om leuke kleren te hebben. In een goede outfit voel je je over het algemeen beter, wat voor iedereen belangrijk is. Kinderkleding hoeft niet duur te zijn, zeker niet voor kinderen die volop in de groei zijn. Er zijn genoeg betaalbare merken met leuke kleding, die ook nog eens duurzaam geproduceerd worden. Het is alleen even zoeken soms!