Creatief met epoxy

Door de recente ontwikkelingen van het Corona virus ben ook ik helaas thuis komen te zitten. Hoewel dit natuurlijk een zeer serieus virus is probeer ik er nu de positieve kant van in te zien. Hoewel ik thuis moet doorwerken hoef ik niet meer elke dag in de trein. Omdat ik nu niet meer hoef te reizen voor mijn werk, heb ik die tijd voor mezelf. Al langere tijd had ik het idee om weer wat meer creatief bezig te zijn. Na wat op internet te zoeken kwam ik een nieuw materiaal tegen waar ik nog nooit mee had gewerkt: epoxy. In deze blog schrijf ik over een aantal creatieve toepassingen van epoxy.

Modelbouw

Een hobby waar veel gebruik gemaakt wordt van epoxyhars is modelbouw. Misschien denk je wel dat dit een hobby voor kinderen is, maar niets is minder waar. De mogelijkheden voor volwassenen zijn onbeperkt. Je kan het namelijk erg persoonlijk aanpakken. Door welk onderwerp ben je nou echt gefascineerd? Ben je een vliegtuigfanaat, kies dan voor een vliegtuig. Eerder geïnteresseerd in de rails? Kies dan een mooie trein uit. Maar ook als je interesse breder is zoals het leger is er genoeg te doen. Maak een tank model en kies hierbij ook voor figuren zoals militairen. Kies vervolgens het juiste niveau uit. Het moet een leuke uitdaging zijn maar te moeilijk is ook niet leuk.  Over het algemeen zijn er 5 verschillende niveaus te onderscheiden. Dit gaat van de onderdelen los snijden en lijmen tot modellen met heel veel onderdelen en details. Let ook op de schaal als je een bouwpakket koopt. Als je van plan bent meerder modellen te bouwen, is het wel zo leuk als je modellen bij elkaar passen en je militairen niet 2 keer zo groot zijn als je tank.

Sieraden en decoraties maken

Omdat epoxy eerst vloeibaar is, kan het goed gebruikt worden om allerlei verschillende decoraties mee te maken. Denk hierbij aan een sleutelhanger of een mooie armband. Epoxy is vrij licht en kan daardoor gemengd worden met kleurpigmenten of glitters om het wat vrolijker en persoonlijker te maken. Het is handig om voor je begint een stuk plastic of bakpapier op tafel te leggen.  Epoxy hecht hier niet aan en zo weet je zeker dat je sieraad straks niet aan de tafel vast geplakt blijft. Giet de versierde epoxy in een gietvorm. Pas op dat je niet direct in contact komt met de vloeibare epoxy, er zijn mensen met allergische reacties hiervoor. Laat alles dus volledig uitharden voor je de hars weer uit de gietvorm haalt.