Het perfecte kopje koffie

Ben jij ook zo een liefhebber van koffie? Persoonlijk kan ik er niet genoeg van krijgen. Ik drink de hele dag door koffie: een kopje zwarte koffie bij het ontbijt, een cappuccino bij de lunch, ’s middags nog een dubbele espresso tegen mijn middagdip en ’s avonds na het eten een decafé om de dag mee af te sluiten. Door de jaren heen ben ik meer en meer gaan experimenteren met mijn koffieconsumptie en inmiddels zou ik wel durven zeggen dat ik een kenner geworden ben. Maar wat maakt een kopje koffie nou echt lekker? In deze blog geef ik je een paar tips waar je op kunt letten bij het Koffie kopen.

Land van herkomst

Net als bij wijn verschilt koffie uit verschillende landen sterk. Elk koffieproducerend land heeft zijn eigen specifieke kenmerken en klimaatomstandigheden. En dit heeft allemaal zijn invloed op de uiteindelijke smaak. De smaak hangt onder andere af van de hoeveelheid neerslag en de bodemsoort waar de plantjes opgroeien. Ga eens experimenteren met koffie uit verschillende landen en ontdek welke jij het lekkerste vindt! Ikzelf ben erachter gekomen dat ik het meeste hou van koffie uit Brazilië of Ethiopië. Deze koffie is heerlijk intens van smaak, met een fruitige toon die de koffie toegankelijk maakt.

Zetmethode

Hoe je je koffie zet heeft ook veel impact op de smaak. Zo smaakt koffie uit een percolator heel anders dan een koffiecupje of de ouderwetse filterkoffie. En elke zetmethode heeft zijn eigen voor- en nadelen. Een koffiecupje of koffiepads zijn bijvoorbeeld erg handig als je snel een lekkere bak wilt drinken. Filterkoffie is dan juist weer handig als je voor een grote groep koffie zet. Veel mensen zetten koffie altijd op dezelfde manier, terwijl het ook leuk is om hier mee te experimenteren. Probeer eens iets nieuws, en je zult verstelt staan van de andere smaak!

Bonen of gemalen koffie

Veel mensen zetten koffie uit voorgemalen koffie. Dit is de meest voorkomende soort koffie zoals je hem waarschijnlijk ook in de supermarkt koopt. Maar het nadeel van voorgemalen koffie is dat deze koffie snel zijn smaak verliest. Als de koffie gemalen is, is deze namelijk ontvankelijker voor invloeden van bijvoorbeeld zuurstof. Hierdoor gaat de smaak snel achteruit. Als je je bonen on-demand maalt voorkom je dit. De smaak is zo intenser, en aroma’s blijven beter bewaart. Zelf je bonen malen is helemaal niet moeilijk. Je kunt al voor een klein bedrag een bonenmaler kopen. Bovendien voelt het malen van je eigen bonen erg ambachtelijk, en dit voegt een nieuwe dimensie toe aan je kopje koffie.