Zo til je jouw bedrijf naar een hoger niveau

Veel mensen denken er wel eens aan om voor zichzelf te beginnen. Het idee om niet voor een baas te werken, maar juist helemaal je eigen ding te doen klinkt veel mensen als muziek in de oren. Voor de een is het een droom al van jongs af aan, voor de ander iets om eens uit te proberen. Wat je motivatie ook is, het is in ieder geval belangrijk om goed voorbereid aan de slag te gaan. Zo is het schrijven van een ondernemingsplan niet verplicht wanneer je je wilt inschrijven bij de KvK, maar het is zeker wel aan te raden. In je ondernemingsplan zet je tot in detail uiteen wat je precies gaat doen, waar je dat gaat doen, in welke rechtsvorm en welk budget je hiervoor nodig hebt. Dit vul je aan met een marktanalyse zodat duidelijk is dat er een markt is, hoe je aan klanten komt en hoe het precies met de concurrentie zit. Ondanks dat het ondernemingsplan in principe in detail wordt uitgewerkt kan het zijn dat je een aantal zaken over het hoofd ziet of nog niet duidelijk voor ogen hebt hoe je hier invulling aan wilt geven. Daarom bespreken we hier drie zaken die je niet mag vergeten.

Transport

Het soort bedrijf dat je gaat oprichten en de locatie waar je deze gaat vestigen hebben hoe dan ook invloed op het transport dat je moet gaan regelen. Het komt steeds vaker voor dat werknemers van een bedrijfswagen gebruik kunnen maken om heen en weer te rijden tussen verschillende klussen en alle benodigdheden bij de hand te hebben. Als werkgever is een bedrijfswagen meestal voordeliger dan een brutoloonsverhoging. Dit komt doordat de kosten van het leasen grotendeels fiscaal aftrekbaar zijn. Het levert dus vooral financiële voordelen op voor werkgevers. Een bedrijfswagen kun je, zoals iedere auto, nieuw of tweedehands kopen. De bedrijfszekerheid van een nieuwe auto is meestal de belangrijkste reden dat ondernemers een nieuwe auto aanschaffen. Toch zou een tweedehands auto een goed alternatief kunnen zijn. Daarnaast kun je ervoor kiezen om een bedrijfswagen te gaan leasen. Hierbij heb je weer onderscheid tussen private lease, short lease of financial lease.

Financiën

Je financiën zullen ongetwijfeld in je ondernemingsplan worden opgenomen. Maar heb je ook al goed nagedacht over je zakelijke rekening? Je wilt natuurlijk graag een goedkope zakelijke rekening, want de verschillen in transactiekosten en maandelijkse kosten zijn groot. Je kunt het best een zakelijke rekening vergelijken om alles goed in kaart te brengen. Je zakelijke rekening is immers belangrijk om een splitsing tussen je privé geld en zakelijke inkomsten en uitgaven te maken. Die splitsing is belangrijk voor de boekhouding.