Ga je een ernstig vervuilde woning ontruimen? Dit zijn de beste tips

Heeft een dierbare in je leven problemen en is er als gevolg daarvan een ernstig vervuilde woning ontstaan? Dan kan het diegene erg veel helpen wanneer de woning vrij wordt gemaakt van de vervuiling, troep en overbodige spullen. Het ontruimen van een vervuilde woning is echter een zwaardere klus dan je misschien in eerste instantie denkt. Ook kunnen er veel emoties zoals schaamte, verdriet en boosheid bij naar boven komen. Benieuwd hoe je het ontruimen van een ernstig vervuilde woning slim aanpakt? Lees snel verder voor de beste tips.

 

Tip #1: Doe het niet alleen

Het ontruimen van een ernstig vervuilde woning is een zware klus. Er moet erg veel worden uitgezocht, weggegooid en schoongemaakt. Hierbij spelen zaken zoals het tillen en verplaatsen van zware spullen en het reinigen van ernstig vervuilde oppervlakken een rol. Wees dan ook zo verstandig om de klus niet alleen aan te pakken, maar roep de hulp in van anderen en verdeel het werk over verschillende momenten wanneer je met een klein aantal mensen aan de slag gaat. Zo voorkom je overbelasting. 

 

Tip #2: Zorg dat de bewoner niet aanwezig is

Wanneer iemands woning ernstig vervuild is, gaat dit vaak gepaard met veel schaamte. De bewoner nodigt waarschijnlijk al een erg lange tijd geen mensen thuis uit en voelt zich mogelijk bezwaard om om hulp te vragen. Om de situatie niet lastiger te maken dan hij al is, is het dan ook verstandig om de bewoner te vragen de woning te verlaten op de momenten dat de woning gereinigd en ontruimd wordt. 

 

Tip #3: Schakel professionals in 

Het ontruimen van ernstig vervuilde woningen is een zware klus, zowel op fysiek als mentaal vlak. Het kan dan ook lastig zijn om dit als particulier, met een emotionele band met de bewoner, op te pakken. Ook vraagt het om een speciale aanpak, sterke reinigingsmiddelen en een groep mensen die doelgericht te werk gaat. Er zijn professionals op het gebied van woningontruiming die gespecialiseerd zijn in het reinigen en ontruimen van ernstig vervuilde woningen. Dergelijke partijen gaan respectvol met de woning en aanwezige spullen om en kunnen de klus snel voor je klaren. Door professionals in te schakelen, bespaar je zowel de bewoner als jezelf het meest ongemakkelijke onderdeel van deze situatie. Het is dan ook aan te raden om een professioneel ontruimingsbedrijf, zoals ontruiming de zwart, in te schakelen.