Een nieuwe damesfiets: Zo kies je de juiste framemaat

Tijd voor een nieuwe fiets? Je kunt uiteraard de eerste de beste fiets nemen die je tweedehands op de kop kunt tikken, maar liever investeer je in een goede fiets. Een kwalitatieve fiets gaat immers langer mee en je hebt er veel meer plezier van. Bij het uitzoeken van een nieuwe damesfiets zijn er een paar dingen waar je op moet letten. Hoe hij er uit ziet en hoeveel versnellingen hij heeft is natuurlijk super belangrijk, maar let ook even op de framemaat.

Er is niet zo vervelend als een fiets die net wat te klein of te groot is. De eerste paar rondjes zal je hier niet zoveel van merken. Wanneer je echter langere ritjes gaat maken dan zal je dit geheid gaan voelen aan je benen.

De standaard damesfiets

De gemiddelde dames fiets is in wezen een stadsfiets voor alledag. Deze fietsen zijn uitgerust met grote wielen en vrije dunne banen. Perfect om vlot over het asfalt heen te rollen. Er zitten vaak nog wat toeters en bellen aan, zoals een mandje aan de voorkant of een leuke krat. De zadels zijn er op gemaakt om een langere tijd comfortabel te kunnen zitten. Je zal er immens vooral mee naar je werk fietsen of er lekker op uit gaan op een zonnige zomerdag.

Framemaat voor volwassenen

Een fiets voor volwassenen heeft eigenlijk altijd dezelfde wielmaat, namelijk 28 inch. Dit geldt voor de meeste ‘normale’ fietsen zoals damesfietsen, transportfietsen of omafietsen. Je neemt vervolgens een framemaat dat past bij je lengte. De frames hebben maten in de categorieën S tot en met XL. Heb je een lengte tot 170 cm, dan zou een S framemaat geschikt moeten zijn. Heb je een lengte tussen de 170 cm en de 180 cm, dan zou je een M moeten hebben, tot de 190 cm is dat een L, en alles erboven zou een XL frame moeten hebben. Het ligt vaak een beetje aan de fiets zelf wat dan het lekkerste zit. Dit staat wel altijd aangegeven de maat specificering van de fiets.

Het kan echter ook zijn dat je benen veel langer zijn dan je met jouw lengte zou verwachten. Het is dan nauwkeuriger om de kijken naar je been lengte. De lengte van je zadel tot je voet is immers de maat die bepaald hoe je op je fiets past. In dit geval meet je de lengte van je binnenbeen op wanneer je benen circa 15 cm van elkaar af staan en dan recht tot de grond de lengte te meten. Dit getal vermenigvuldig je met 0,68. Dit zou je dan het passende framemaat voor jouw beenlengte moeten geven.  

Het is verder verstandig om eerst een proefrondje te fietsen wanneer je een fiets koopt. Wanneer je de fiets bij een fietsenzaak test, dan kun je ook altijd direct vragen of ze bepaalde zaken voor je willen afstellen zoals de hoek van je zadel en de afstand tot je stuur. Zo ben je er zeker van dat je een heerlijke fiets hebt waar je lang plezier van zult hebben. Tot slot, zet je fiets goed op slot!