Crypto simpel uitgelegd

Je leest en hoort er vast heel veel over: cryptovaluta. Wat is dat eigenlijk? En wat is beleggen? Je zou wel graag een extra centje willen verdienen, maar je hebt eigenlijk geen zin om er een hele studie van te maken. Gelukkig is dat niet nodig. Hier lees je simpele manieren om te beginnen met het handelen in cryptovaluta.

De basis uitgelegd

Cryptovaluta zijn eigenlijk niets meer dan digitale munten. Je kan ze inkopen en verkopen. Dit doe je op een zogenaamd platform. Er zijn verschillende platforms in Nederland, maar als je een kijkje neemt bij dot kopen, kom je direct bij een van Nederlands meest bekende platforms. De cryptovaluta die je hier vindt, is Polkadot (kortgezegd dot). Vanaf deze plek kan je je inschrijven en cryptovaluta gaan inkopen. Maar wanneer je kijkt bij de koersen, zoals de koers van cryptomunt VeChain, dan zie je wat de koersen afgelopen periode hebben gedaan. Klik je boven de koers op ALL, dan zie je de volledige looptijd van de koers. Alle koersen starten op 0. Logisch, want dan is de cryptovaluta net ontwikkeld, dus mensen moeten nog beginnen met inkopen. Bij bijna alle koersen zie je dat de koers op een bepaald punt piekt en later weer terugzakt en daarna weer omhoog gaat.

Komen er weer stijgende koersen?

Zonder garanties te geven, is de voorspelling dat de koersen van cryptovaluta in de toekomst gaan stijgen. De eerste cryptovaluta die op de markt kwam was Bitcoin. Dat is ook meteen de meest bekende. Bitcoin is zo ontwikkeld dat het digitale geld van persoon tot persoon kan worden overgemaakt, zonder tussenkomst van een bank. Wat begon als iets kleins, is nu al uitgegroeid tot een waar betaalmiddel bij meerdere bedrijven. De verwachting is dat er in de toekomst meerdere bedrijven cryptovaluta accepteren als betaalmiddel. Als dat gebeurt, zullen de koersen ook gaan stijgen.

Hoe werkt beleggen?

Wanneer je meer kennis krijgt over beleggen, kan je gaan kijken naar theorieën en voorspellingen. Maar zover ben je als beginnende belegger nog niet. Het enige dat je echt moet weten is dat je moet inkopen wanneer de koers laag staat en verkopen als de koers hoog staat. Dan maak je winst. Er zijn mensen die direct gaan verkopen als een koers zakt, zodat ze zo min mogelijk verlies maken. Dat is over het algemeen niet handig (tenzij een bedrijf failliet dreigt te gaan). Je kan je geld over het algemeen beter laten staan. Wanneer je jouw geld een paar jaar laat staan, heb je kans op meer winst. Het kost immers even tijd voordat een koers gaat stijgen.