Beginnen met beleggen: tips

Tegenwoordig hoef je geen verstand meer te hebben van een beurs om te kunnen beginnen met beleggen. Omdat vrijwel alles digitaal gebeurd en het internet binnen hand bereik is, hoef je eigenlijk alleen maar je telefoon erbij de pakken om te beginnen met beleggen. Als beginnend belegger zijn er echter wel een paar dingen die verstandig zijn om rekening mee te houden, waarvan de eerste eigenlijk al is: begin niet zonder onderzoek gedaan te hebben, en voor jezelf bepaald te hebben wat je eruit wilt halen. Op die manier geef je jezelf een kader waarbinnen je kan werken. Hieronder kun je de best gegeven tips lezen over het beginnen met beleggen.

Spreid je risico

Als het gaat over beleggen is de meest gegeven tip misschien wel: verspreid je risico. Er zijn heel veel soorten manieren van beleggen. Je kan forex handelen, maar ook etf beleggen. Dit zijn aandelen met verschillende kenmerken met ieder zijn voor en nadelen. Aan de hand hiervan kun je bepalen wat jou het meeste ligt en ook waarvan je zelf kan bepalen waar je meer op in wilt zetten. Maar al je geld inzetten op maar een soort aandeel is niet verstandig. Hiermee maak je je risico voor jezelf namelijk onnodig groot. Dit kun je voorkomen door of niet alles in te zetten, of je geld in te zetten op meerdere aandelen waardoor de kans kleiner is dat je een grote hoeveelheid geld in één keer kan verliezen.

Niet teveel

Daarbij komt ook meteen de tweede grote aanrader: zet niet teveel geld in en zet vooral geen geld in dat je niet hebt. Hoewel dit tweede vanzelfsprekend is, is het eerst dat niet perse. Want de vraag die je jezelf altijd stelt is: wat is teveel? Als je veel geld in te zetten hebt, waarom dat niet doen? Het is natuurlijk mogelijk om te beleggen met veel geld, maar specifiek als beginner is het slim om eerst weinig geld in te zetten om te zien hoe het werkt. Wanneer je meteen veel geld inzet, is de kans dat je door een fout veel geld verliest relatief groot. Terwijl je als je behendiger wordt die fout waarschijnlijk niet meer zal maken.

Termijn

En om niet te vergeten: beleg in lange termijn. Dit is meer een ongeschreven regel die je echt aan moet houden voor jezelf omdat het ervoor zorgt dat je geen impulsieve besluiten neemt die alleen op korte termijn baat kunnen hebben.